Proč byly běžecké časy při olympijském triatlonu v roce 2024 pomalejší než v roce 2023?

Olympijský triatlon v Paříži v roce 2024 přinesl nečekané změny, které výrazně ovlivnily výkony závodníků. Důvodem byla špatná kvalita vody v Seině během předchozích dnů, což vedlo k přesunu mužského závodu na pozdější dopolední hodiny. Závodníci místo plánovaného startu v 8:00 odstartovali až v 10:45 po závodu žen. Tento posun měl za následek výrazné zvýšení teploty, což se projevilo v pomalejších časech na běžecké trati.

Posunutý start na pozdější hodinu znamenal, že závodníci museli čelit podstatně náročnějším podmínkám. Zatímco při testovacím závodě v srpnu 2023 byla teplota kolem 21,3 °C, v roce 2024 se díky posunutému startu na 10:45 vyšplhala teplota na více než 24 °C, což představovalo nárůst o více než 2,7 °C. Tento zdánlivě malý rozdíl však měl zásadní dopad na výkony závodníků, především v běžecké části, kde byl průměrný čas běhu všech závodníků přibližně o 45 sekund pomalejší než při testovacím závodě v roce 2023.

Hlavním faktorem zpomalení mohla být právě vyšší teplota, která negativně ovlivnila termoregulaci závodníků. Při vyšších teplotách je tělo nuceno odvádět více tepla, což znamená, že více krve je směřováno do podkoží, aby se tělo ochladilo. Tento proces však způsobuje, že méně krve je dostupné pro pracující svaly, nižší saturaci pracujícího svalu, což má za následek snížení výkonu a celkově nižší tempo běhu. 

Kromě samotného vlivu teploty je třeba zohlednit i další faktory, jako je celková únava závodníků, která se při vyšších teplotách zvyšuje rychleji. Po cyklistické části závodníci také mohli přecházet do běžecké části s nižší svalovou saturací, vyšší kumulací laktátu ve svalech, což mohlo ovlivnit jejich výkon v běhu. 

Naopak ženský olympijský závod v roce 2024 probíhal za nižších teplotních podmínek, kdy teplota klesla na 21,1 °C, oproti 22,5 °C v roce 2023. Tento pokles teplot však nepřinesl výraznější zlepšení výkonů, zejména kvůli dalším nepříznivým podmínkám, jako byl mokrý povrch na cyklistické části trati. Mnoho závodnic se potýkalo s kluzkými silnicemi, což vedlo k několika pádům, které ovlivnily průběh závodu. Časy v běžecké části zůstali srovnatelné s výsledky z předchozího roku.

Pro sportovce (především hobíky) je důležité si uvědomit, že výkon ve vytrvalostních závodech není vždy jen odrazem aktuálního stavu trénovanosti. Externí faktory, jako jsou počasí, kvalita trati nebo dokonce změny v harmonogramu závodu, mohou mít zásadní vliv na vaše výsledky. I když je trénink klíčový, úspěch často závisí na schopnosti přizpůsobit se těmto vnějším vlivům a efektivně je zvládat. Snažte se tedy nejen pilně trénovat, ale také se připravit na podmínky, které mohou nastat během závodu.

Článek zobrazen 73x